DrieGasthuizenGroep.nl

- A A A +

 

Naar beneden

In verpleeghuis Heijendaal in Arnhem zijn twee bewegingsgroepen voor Parkinsonpatiënten actief. Dit is een groepsbehandeling onder leiding van een fysiotherapeut voor maximaal 10 deelnemers.

 

Voor wie is deze bewegingsgroep bedoeld?

De groepsbehandeling is bedoeld voor Parkinsonpatiënten die merken dat er belemmeringen gaan ontstaan op het gebied van het bewegen. Dit kan zich o.a. uiten in allerlei dagelijkse handelingen zoals lopen, gaan zitten, opstaan, stijve spieren etc. De groepsbehandeling is bedoeld voor Parkinsonpatiënten die zich in de beginstadia van Parkinson bevinden. Zij hebben een redelijk goed evenwicht. De groepsbehandeling geeft naast tips voor het dagelijks leven ook training om de conditie op peil te houden en zo mogelijk te verbeteren.

 

Wat houdt de bewegingsgroep voor Parkinsonpatiënten in? De bijeenkomsten bestaan steeds uit 5 onderdelen te weten:

  • warming up 
  • mobiliseren; alle gewrichten worden soepel gemaakt
  • training van situaties uit het dagelijks leven zoals in/uit stoel, in/uit bed, opstaan na een val, wat te doen bij freezing
  • looptraining en balanstraining
  • sport

 

Procedure

De toekomstige deelnemer vult een intakeformulier in en ondergaat drie testen waarin loopvaardigheid, balans en coördinatie beoordeeld worden. Op grond van de uitkomst wordt in overleg met de fysiotherapeut besproken of deelname zinvol is. Heeft u een verwijzing nodig van de huisarts of specialist?

Voor de groepsfysiotherapie voor Parkinsonpatiënten is een verwijzing van de huisarts of specialist vereist.

 

Wat kost een behandeling?

Voor iedereen die 18 jaar of ouder is, wordt fysiotherapie niet langer standaard vergoed. Voor patiënten met een chronische aandoening wordt een uitzondering gemaakt. Alleen de eerste 9 behandelingen voor deze aandoeningen vallen in de aanvullende verzekering. Na de 10e behandeling vallen de behandelingen onder de basisverzekering. Het is voor de vergoeding van verder fysiotherapeutisch onderzoek en behandeling derhalve nodig een aanvullende verzekering af te sluiten.

 

Overlegt u daarom vooraf met uw ziektekostenverzekeraar of de groepsfysiotherapie voor Parkinsonpatiënten bij DrieGasthuizenGroep voor een vergoeding in aanmerking komt. In de meeste gevallen zullen wij u de rekening sturen en zult u zelf de kosten moeten voorschieten en declareren bij de ziektekostenverzekeraar.

 

Orthopedische supplementen

In samenwerking met een orthopedisch instrumentmaker, een orthopedisch schoenmaker en een rolstoel- en hulpmiddelenleverancier kunnen wij supplementen en hulpmiddelen op maat voor u aanmeten. Deze supplementen kunnen een zinvolle ondersteuning zijn bij de behandeling van diverse klachten.

 

Parkinsoncafé 2018

Eens in de twee maanden kunt u het Parkinsoncafé bezoeken. In dit café komen mensen met de ziekte van Parkinson, alsmede hun partners en mantelzorgers bij elkaar om meer te weten te komen over de ziekte en er positief mee te leren omgaan. Het café is bedoeld als een trefpunt voor lotgenoten. Iedere keer licht een deskundige een onderwerp toe dat te maken heeft met Parkinson. Verder zijn er creatieve en recreatieve activiteiten, zoals muziek, zang en dans. De toegang tot het Parkinsoncafé is gratis. Zie hier de data voor 2018. 

Naar boven

DrieGasthuizenGroep Sociaal